Prieteni Pescari

Cozonaci moldovenesti cu nuca - proces tehnologic

Luni 22 Septembrie 2014, 23:15:06 *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îți creezi un cont.
Ai pierdut sau nu ai primit emailul care conține codul de activare al contului?
Noutăți: Vrei sa devii membru al Asociatiei Prieteni Pescari ... detalii
 
   Pagina principală   Caută Calendar Creează un cont  
Pagini: [1] 2   In jos
  Imprimă  
Autor Subiect: Cozonaci moldovenesti cu nuca - proces tehnologic  (Citit de 31715 ori)
0 Utilizatori și 1 Vizitator pe acest subiect.
constantin57
Alevin
*
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: IASI
Mesaje: 44


« : Sâmbătă 21 Februarie 2009, 11:57:53 »

       Deocamdata numai poze... Partea scrisa, numai daca este cineva interesat.
       
       Daca vreti sa vedeti toate pozele, urmariti linkul [ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]


* 27.JPG (100.28 KB, 816x612 - văzut 1345 ori.)
Memorat
jonah
Rechin
*****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Mesaje: 3.076



« Răspunde #1 : Sâmbătă 21 Februarie 2009, 11:59:23 »

 Shocked Shocked ce bine arata  Aplauze
Memorat

Singur pot fi și printre oameni
nick
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Mesaje: 1.445


Go fishing or die trying


« Răspunde #2 : Sâmbătă 21 Februarie 2009, 12:14:18 »

Felicitari sotiei si daca nu e prea mare deranjul, nu m-as supara daca ai putea scrie reteta cu detaliile necesare.  Rugaciune
Memorat

[ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]
oby 1
Rechin
*****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: iasi
Mesaje: 3.889



« Răspunde #3 : Sâmbătă 21 Februarie 2009, 13:26:32 »

as minca cozonac non stop Love
Memorat

[ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]
constantin57
Alevin
*
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: IASI
Mesaje: 44


« Răspunde #4 : Sâmbătă 21 Februarie 2009, 15:21:52 »

                                                 Cozonac cu nuca
   
   Cantitati:
Pentru 2 Kg faina (000)
150gr.drojdie
600ml lapte
750 gr. zahar
15 oua
1 kg. miez nuca
100gr. unt
100ml. ulei
4 pachete cu zahar vanilinat
50 ml esenta de rom
2 lingurite cu sare
2 linguri lamie rasa
2 linguri cacao

   Proces tehnologic :
  Specialistul sunt eu si am conceput aceasta reteta in asa fel  incit fiecare barbat sa o poata face.
Nu lasati sotia sa va laude fata de prietene ! Am auzit urmatoarele replici de la sotii lor.
- Un exeplu prost pentru barbati !!   Restul sunt injuraturi ..  ma opresc.
Prima conditie: toate produsele se pregatesc de cu seara sa fie la temperatura din bucatarie.
A doua conditie:  in bucatarie sa fie cald .
Se iau 3 vase ,unul mai mare unde vom framinta aluatul si 2 mai mici .
Maiaua.
In vasul mare punem 250gr. zahar si 150gr. drojdie si pasam pina lichefiem drojdia.
Adaugam laptele caldut apoi 500gr. faina. Se amesteca  acoperim vasul si lasam la crescut 30 minute.
Aluatul.
In cele 2 vase mici  separam galbenusul de albus la 14 oua.
   Peste galbenusuri punem 250gr. zahar,2 pachete de zahar vanilinat,25mg. esenta de rom,2 linguri cu lamiie rasa,2 lingurite cu sare (nu cu virf). Se freaca totul pina obtinem o pasta omogena.Adaugam 100ml. ulei si 100gr. unt incalzit putin si amestecam pina  se incorporeaza totul.
 In acest timp maiaua din primul vas a crescut.
Combinam galbenusurile si celelalte ingrediente cu maiaua, adaugam 1400gr. faina.
 Framintam aluatul ( in timp ce framintati presarati faina pe fundul vasului impaturind in doua aluatul de 40-50 ori sa nu se prinda de miini, potrivim in acest fel si consisistenta aluatului) acoperim vasul si punem la crescut.
 Rezulta aproximativ 4300gr. aluat.
In timp ce aluatul creste:
Umplutura.
1) dam prin masina de nuca 1kg. miez de nuca.(Alegeti jumatati intregi de miez de nuca, cite 8 pentru fiecare cozonac si le pastrati pentru ornare).
2) Adaugam; 250gr. zahar, 2 linguri de cacao, 1,5 pachete cu zahar vanilinat, putin mai mult de jumatate de flacon (25mg.) esenta rom.
3) Amestecam totul foarte bine.
4) Se bat spuma albusurile celor 14 oua.
5) Se moaie miezul de nuca cu spuma de albus sa poata fi intinsa (umplutura) pe foaia de aluat.
Rezulta aproximativ 1700gr. umplutura.
 In functie de tavile pe care le aveti din 4300gr. aluat se pot face 5 cozonaci.
 4300aluat:5=860gr./cozonac.     860:3=286gr/foaie.    1700gr. umplututa : 5 =340gr./cozonac    340 : 3 =113gr./foaie.
 Calculati totul in functie de cit aluat si cita umplutura obtineti D-voastra.
  Spargem oul ramas adaugam esenta de rom si zaharul vanilinat (ramase) batem bine .Cu aceasta ungem cozonacul inainte de al da la cuptor.
  Restul se poate deduce din poze.
  Focul la aragaz il reglati in functie de experienta si aragazul pe care il aveti. La mine focul il dau foarte mic (aproape pilpiie).
  Dupa o jumatate de ora (nu mai devreme) uitati-va in cuptor si corectati focul daca este nevoie. Timp  de coacere o ora pentru 2 cozonaci.
  Citeva amanunte foarte importante !
  Lasati sa creasca cozonacul in tava aprox. o jumatate de ora (pina ajunge cit tava).
  Dupa ce scoateti din cuptor cozonacul acoperiti totul cu un prosop , lasati-l sa se  abureasca aprox. 10 minute (iese mai usor din tava)
  Tineti acoperit cozonacul cu un prosop pina se termina (nu se usuca )
 
 
   Uf !! mai greu de scris decit de facut !!

« Ultima modificare: Duminică 22 Februarie 2009, 09:25:11 de către constantin57 » Memorat
nick
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Mesaje: 1.445


Go fishing or die trying


« Răspunde #5 : Sâmbătă 21 Februarie 2009, 17:22:11 »

Multumiri pentru bunavointa, dupa cateva incercari poate o iesi si la noi la fel ca in poze.... Jenat
Memorat

[ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #6 : Duminică 22 Februarie 2009, 03:07:43 »

Alta varianta a cozonacului moldovenesc, numai ca mie imi place sa aiba 20% aluat si 80% cremaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa  Wink

Urmeaza o imagine socanta, pt cei care sunt aburiti in fiecare an de neveste: "cozonacul cu multa crema nu creste"  Risete La mine creste, si inca foarte bine  Cool

Postat pe:: Duminică 22 Februarie 2009, 03:04:38

Si asta nu e tot! La mine "number one" este cozonacul moldovenesc cu multa crema de mac  Sarut
o delicatesaaaaaaaaa.
Nu am poze fiindca  se termina imediat cum iese 'din productie"  Risete


* cozonac.JPG (113.76 KB, 600x450 - văzut 511 ori.)
Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
constantin57
Alevin
*
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: IASI
Mesaje: 44


« Răspunde #7 : Duminică 22 Februarie 2009, 09:19:38 »





   Eu ii pacalesc pe ai mei ca daca pun multa umplutura ramine crud aluatul !!!!
  Ce spuneti? O fi adevarat?
Memorat
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #8 : Duminică 22 Februarie 2009, 12:45:13 »

...daca pun multa umplutura ramine crud aluatul !!!!
  Ce spuneti? O fi adevarat?

FALS!
Depinde de cine il face, la unii iese copt aluatul, la altii nu (si asta fiidca nu incerca, ci se multumesc cu ideea) . E oarecum ca la pescuit, unii se multumesc cu un caras prajit in tigaie si zic ca salaul nu e bun la gust fiidca are "carne fada", altii prefera un file de salau pane'   Jamaica
E ca vulpea care nu ajunge la struguri si zice ca-s acri.
Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #9 : Duminică 12 Aprilie 2009, 01:06:38 »

Eu ii pacalesc pe ai mei ca daca pun multa umplutura ramine crud aluatul !!!!
  Ce spuneti? O fi adevarat?

Uite, ti-am ramas dator cu un raspuns:
(imaginile vorbesc singure, sunt "fierbinti")


* cozonac cu crema cu nuca si cacao__.JPG (71.51 KB, 500x302 - văzut 468 ori.)

* cozonac cu nuca si cacao.JPG (111.19 KB, 500x489 - văzut 513 ori.)

* cozonac cu crema de mac.JPG (73.49 KB, 500x375 - văzut 301 ori.)

* cozonac.JPG (114.73 KB, 600x493 - văzut 287 ori.)
« Ultima modificare: Joi 23 Decembrie 2010, 11:40:30 de către Teodor » Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
Pikeman
Biban
***
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Brasov
Mesaje: 735



« Răspunde #10 : Duminică 12 Aprilie 2009, 08:20:07 »

cat ma costa expedierea unuia  la Brasov ?  Rinjet
Memorat

let the pike survive, put it back alive

[ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #11 : Duminică 12 Aprilie 2009, 08:28:49 »

cat ma costa expedierea unuia  la Brasov ?  Rinjet

O fotografie cu un cozonac prin Posta ajunge in jur de 1 leu pana la Brasov.  Tongue
Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
radu_bug
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: IASI
Mesaje: 1.349


viel spaβ


« Răspunde #12 : Duminică 12 Aprilie 2009, 09:14:19 »

ma gabi cum a bagat ma gospodina aia atata umplutura acolo? e de neimaginat. eu niciodata nu reusesc sa conving gospodinele mele sa puna atata crema . stii ce imi raspund? > dar ce? fac prajitura sau cozonac?           super mega extra cozonaci , brava  Aplauze
Memorat
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #13 : Duminică 12 Aprilie 2009, 10:43:35 »

Radu, umplutura se pune cu lingura pe foia de aluat (rulata foarte subtire pe blat).

Postat pe:: Duminică 12 Aprilie 2009, 10:38:08

dar ce? fac prajitura sau cozonac?         

In conceptia mea, cozonaul este o prajtura (o delicatesa) care trebuie tratata ca atare, nicidecum paine cu o fenta de crema  Risete. Pacat ca pe forum nu se poate degusta aluatul din care este facut (o gramada de arome si ingrediente atent selectate  Cool

Painea este un produs cu un continut diferit total de aluatul de cozonac, atunci cand este timp, se face si ea cu simt de raspundere, dar nu se confunda niciodata cu cozonacul.


* paine de casa.JPG (105.16 KB, 600x450 - văzut 188 ori.)
« Ultima modificare: Duminică 12 Aprilie 2009, 10:47:50 de către bingogabi » Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
anca_dy
Oblete
**
Deconectat Deconectat

Gen: Femeie
Localitatea: Iasi
Mesaje: 54


« Răspunde #14 : Duminică 12 Aprilie 2009, 11:48:39 »

@constantin57
Sincere felicitari Smiley Anul asta o sa incerc reteta ta tinand cont si de sfatul lui Gabi, referitor la umplutura Smiley
Sunt mai mult decat incantata de lectiile primite aici despre cozonaci !
Tineti-o tot asha!
Memorat

Sunt o suta de drumuri care duc spre paradis: nouzeci si noua sunt pentru persoanele inteligente si unul pentru ceilalti Smiley
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #15 : Duminică 12 Aprilie 2009, 11:58:03 »

Anca, hai sa-ti spun un mic secret 'bucataresc":
La d-ul Constantin cozonacul este "impletit", la mine este rulat dinspre ambele margini spe interior.
Daca pui multa crema iti va fi foarte greu sau imposibil sa-l faci "impletit"  Wink
Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #16 : Joi 23 Decembrie 2010, 11:04:06 »

Ai primit un mesaj personal de la mioara în Forum Prieteni Pescari.<br />
...
Mesajul care ți-a fost trimis este: <br />

BUNA ! MA NUMESC MIOARA . NU STIU DACA AM NIMERIT UNDE TREBUIA ,DAR MERITA SA INCERC .AM VAZUT IMAGINEA CU COZONACII ACEIA MINUNATI CU MULTA NUCA , SI ESTE EXACT CEEA CE CAUT DE MULTA VREME .DACA SE POATE SA MA AJUTI SA OBTIN RETETA , AS VREA SA INCERC ACUM DE CRACIUN .FII DRAGUTA , ORICUM , DACA VREI SA FIE SECRET , VA FI FARA NICI O PRBLEMA . EU LOCUIESC IN USA SI NU AM ALTA ALTERNATIVA SA DAU DE ACEASTA RETETA . TE ROG MULT , DACA SE POATE SA MA AJUTI . APRECIEZ GESTUL . MULTUMESC .

Postat pe:: Joi 23 Decembrie 2010, 10:59:58

Mioara nu este nici un secret. Sper sa nu te superi ca am postat mesajul tau trimis pe "privat".

Pentru aluat:
-1 kg făina( ies doi cozonaci mari)
-5 gălbenușuri amestecate cu o linguriță de sare
-300 g zahăr
- aprox. 300ml lapte dulce
-aprox. 4 linguri iaurt gras
-aprox. 2 linguri smântână
-drojdie 25 g
-stafide după gust
-coaja de la vreo 2 lămâi
-esență de vanilie
Pregătire :
¼ din făină se opărește cu lapte clocotit( cantitatea de lapte o puneți din ochi ; făina +laptele trebuie sa fie de consistența unei smântâni mai groase ; se amestecă bine și se lasă la răcit). Între timp drojdia se pune la crescut cu apă călduță si puțină făină. Cand compoziția de lapte + făină este rece adăugăm peste ea drojdia crescută. Compoziția formată se lasă să crească până dă afară din vas. Aceasta din urmă se adaugă peste restul de făină, gălbenușuri, coaja de lămâie, esența de vanilie,stafidele lăsate la umflat in lapte dulce, zahărul topit pe foc cu laptele dulce+iaurt+smantână(călduț ca apa de vară). Toate acestea se amestecă foarte bine. Aluatul trebuie să fie destul de moale( adică să se prindă de mâini) . Se lasă la crescut întrun mediu călduț.
Cremă :
-1 kg nucă
-200-300g biscuiți
-1 cutie finetti
-cacao după gust
-cele 5 albușuri bătute spumă
-zahăr după gust
-lapte dulce (in funcție de cât de groasă sau subțire doriți crema)
-esență de rom după gust.
Se întinde o foaie cât mai mare si mai subțire ; crema se pune pe toată suprafața foii, care se rulează dinspre margini spre interior. Se unge o tavă din abundență cu ulei și se pune cozonacul( uns cu ou) la foc potrivit  pentru vreo 50-60 minute.Se scoate cand este de culoare maroniu.

Reteta este scrisa de nevasta-mea, a preluat-o de la mama mea, insa in ambele cazuri eu dadeam “ok-ul” la aluat si crema.
O sa incerc sa-ti mai dau niste sfaturi. Cacaoa, aromele si o parte din ingrediente le pui dupa gust. La inceput se pune o cantitate mai mica, se degusta dupa care se adauga treptat pana se ajunge la aroma dorita. Trebuie sa ai in vedere ca in timpul procesului de coacere, aroma scade mult ca intensitate, deci e bine sa-l faci ceva mai parfumat ca sa ramana ceva si dupa.
Conteaza f mult si calitatea ingredientelor folosite. Eu pun numai lapte si oua de « tzara ». Nu stiu daca la voi se gasesc asemenea produse.
Toate trebuie sa fie calde la temperatura camerei, nu folosi ingrediente reci direct de la frigider.
Este foarte important ca aluatul sa stea intr-o incapere cu caldura (min 25, max 30 grade C) pana creste. Dupa ce l-ai pus in tava, lasa-l sa creasca pana ajunge la aproape de marginea de sus.
Foloseste tava cu marginea foarte inalta, altfel o sa-ti cada cozonacul in cuptor.
La framantat nu folosi mixer sau alta masina electrica. Fa operatia manual, pana observi ca aluatul s-a imbibat bine cu bule de aer  Wink E ceva de munca, dar o sa-ti creasca mai frumos si va fi mai fraged.
Nu folosi foc puternic, o sa se coaca pe margini iar la mijloc va fi crud. Nu as putea sa-ti spun ce temperatura sa setezi la cuptor, la noi e pe gaz iar flacara se regleaza "dupa ochi".

Sa ne spui si noua cum ti-a iesit! Spor!
PS: daca nu-ti iese din prima nu te descuraja. Nevestei mele i-a luat cativa ani pana i-a iesit cum trebuie, as putea spune ca si-a intrecut maiestrul ( e vorba de mama mea la care a vazut pt prima data cum arata un cozonac adevarat cu crema)   Inger

Aruncati o privire si pe sfaturile d-ului constantin, orice informatie e binevenita!




« Ultima modificare: Joi 23 Decembrie 2010, 12:02:35 de către bingogabi » Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
marcel gheorghita
Salau
****
Deconectat Deconectat

Mesaje: 1.450


never give up...keep on trying...


« Răspunde #17 : Joi 23 Decembrie 2010, 11:12:21 »

Bah, sunteti belea cu cozonacii aia! La mai multi si la mai mari!
Sarbatori Fericite la toata lumea!
Memorat

[ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.072



« Răspunde #18 : Joi 23 Decembrie 2010, 11:13:54 »

Sa-l vezi pe Obe-ul ce saliveaza... Risete
« Ultima modificare: Joi 23 Decembrie 2010, 12:00:43 de către bingogabi » Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
radu_bug
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: IASI
Mesaje: 1.349


viel spaβ


« Răspunde #19 : Joi 23 Decembrie 2010, 12:52:17 »

imi place cum se adreseaza Mioara in MP -ul ei :.... FII DRAGUTA....   sugubat.
cu alte cuvinte : GABITA , FII DRAGUTA  Risete
Memorat
Pagini: [1] 2   In sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!
Pagină creată în 0.028 secunde cu 24 cereri.

Google a vizitat aceasta pagina Sâmbătă 20 Septembrie 2014, 05:01:40
Copyright © 2006-2014 Prieteni Pescari
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.