Ai primit un mesaj personal de la mioara în Forum Prieteni Pescari.<br />
...
Mesajul care ți-a fost trimis este: <br />
BUNA ! MA NUMESC MIOARA . NU STIU DACA AM NIMERIT UNDE TREBUIA ,DAR MERITA SA INCERC .AM VAZUT IMAGINEA CU COZONACII ACEIA MINUNATI CU MULTA NUCA , SI ESTE EXACT CEEA CE CAUT DE MULTA VREME .DACA SE POATE SA MA AJUTI SA OBTIN RETETA , AS VREA SA INCERC ACUM DE CRACIUN .FII DRAGUTA , ORICUM , DACA VREI SA FIE SECRET , VA FI FARA NICI O PRBLEMA . EU LOCUIESC IN USA SI NU AM ALTA ALTERNATIVA SA DAU DE ACEASTA RETETA . TE ROG MULT , DACA SE POATE SA MA AJUTI . APRECIEZ GESTUL . MULTUMESC .
Postat pe:: Joi 23 Decembrie 2010, 10:59:58
Mioara nu este nici un secret. Sper sa nu te superi ca am postat mesajul tau trimis pe "privat".
Pentru aluat:
-1 kg făina( ies doi cozonaci mari)
-5 gălbenușuri amestecate cu o linguriță de sare
-300 g zahăr
- aprox. 300ml lapte dulce
-aprox. 4 linguri iaurt gras
-aprox. 2 linguri smântână
-drojdie 25 g
-stafide după gust
-coaja de la vreo 2 lămâi
-esență de vanilie
Pregătire :
¼ din făină se opărește cu lapte clocotit( cantitatea de lapte o puneți din ochi ; făina +laptele trebuie sa fie de consistența unei smântâni mai groase ; se amestecă bine și se lasă la răcit). Între timp drojdia se pune la crescut cu apă călduță si puțină făină. Cand compoziția de lapte + făină este rece adăugăm peste ea drojdia crescută. Compoziția formată se lasă să crească până dă afară din vas. Aceasta din urmă se adaugă peste restul de făină, gălbenușuri, coaja de lămâie, esența de vanilie,stafidele lăsate la umflat in lapte dulce, zahărul topit pe foc cu laptele dulce+iaurt+smantână(călduț ca apa de vară). Toate acestea se amestecă foarte bine. Aluatul trebuie să fie destul de moale( adică să se prindă de mâini) . Se lasă la crescut întrun mediu călduț.
Cremă :
-1 kg nucă
-200-300g biscuiți
-1 cutie finetti
-cacao după gust
-cele 5 albușuri bătute spumă
-zahăr după gust
-lapte dulce (in funcție de cât de groasă sau subțire doriți crema)
-esență de rom după gust.
Se întinde o foaie cât mai mare si mai subțire ; crema se pune pe toată suprafața foii, care se rulează dinspre margini spre interior. Se unge o tavă din abundență cu ulei și se pune cozonacul( uns cu ou) la foc potrivit pentru vreo 50-60 minute.Se scoate cand este de culoare maroniu.
Reteta este scrisa de nevasta-mea, a preluat-o de la mama mea, insa in ambele cazuri eu dadeam “ok-ul” la aluat si crema.
O sa incerc sa-ti mai dau niste sfaturi. Cacaoa, aromele si o parte din ingrediente le pui dupa gust. La inceput se pune o cantitate mai mica, se degusta dupa care se adauga treptat pana se ajunge la aroma dorita. Trebuie sa ai in vedere ca in timpul procesului de coacere, aroma scade mult ca intensitate, deci e bine sa-l faci ceva mai parfumat ca sa ramana ceva si dupa.
Conteaza f mult si calitatea ingredientelor folosite. Eu pun numai lapte si oua de « tzara ». Nu stiu daca la voi se gasesc asemenea produse.
Toate trebuie sa fie calde la temperatura camerei, nu folosi ingrediente reci direct de la frigider.
Este foarte important ca aluatul sa stea intr-o incapere cu caldura (min 25, max 30 grade C) pana creste. Dupa ce l-ai pus in tava, lasa-l sa creasca pana ajunge la aproape de marginea de sus.
Foloseste tava cu marginea foarte inalta, altfel o sa-ti cada cozonacul in cuptor.
La framantat nu folosi mixer sau alta masina electrica. Fa operatia manual, pana observi ca aluatul s-a imbibat bine cu bule de aer

E ceva de munca, dar o sa-ti creasca mai frumos si va fi mai fraged.
Nu folosi foc puternic, o sa se coaca pe margini iar la mijloc va fi crud. Nu as putea sa-ti spun ce temperatura sa setezi la cuptor, la noi e pe gaz iar flacara se regleaza "dupa ochi".
Sa ne spui si noua cum ti-a iesit! Spor!
PS: daca nu-ti iese din prima nu te descuraja. Nevestei mele i-a luat cativa ani pana i-a iesit cum trebuie, as putea spune ca si-a intrecut maiestrul ( e vorba de mama mea la care a vazut pt prima data cum arata un cozonac adevarat cu crema)

Aruncati o privire si pe sfaturile d-ului constantin, orice informatie e binevenita!