In perioada facultatii am participat la un curs de managmentul priectelor la care a participat de catva ori si un fost director SAPARD. Acesta ne adusese o gramada de exemple de afaceri reusite si cel mai impresionant lucru; cum poti accesa acest program fara un chior in buzunar prin intermediul creditelor garantate de stat. Fusese ca o revelatie pentru mine si colegi, ne vedeam toti fermieri cu sute de capre, struti, melci si alte oratanii aducatoare de profit.
Ca tema de examen mi-am ales "piscicultura". Din pacate hardiscul pe care aveam proiectul e prajit. Ce pot sa spun ca intre timp o parte dintre colegii de facultate au incercat diferite proiecte dar nici unul nu a reusit sa abtina finantare. Multe dintre conditii sunt greu de realizat.
Cunosc cateva amanunte ale unei finantari a D-lui Porumboi la o ferma de vaci de lapte. De exemplu la ultima vizita a comisiei acestia au constat ca o usa de la intrarea in padocul vacilor nu parea noua ( conditie eliminatorie) fusese deteriorata la transport si montaj.... a trebuit sa scoata cateva mii de euro si sa ia alta usa ca sa multumeasca comisia.
Nu vreau sa descurajz ci doar sa indrept atentia asupra micilor detalii care pot intarzia rambursarea banilor.
As dori sa adaug inca ceva la comentariu lui Petru, sunt situatii in care sunt necesare 50% din valoarea proiectului dar in majoritatea cazului 100% dupa care primesti rambursarea daca ai norocul si proiectul este acceptat.
Cateva informatii aici :
fonduri europene
si
sapard