Prieteni Pescari

Tehnici de supravietuire

Marți 13 Noiembrie 2018, 22:32:12 *
Bine ai venit, Vizitator. Trebuie să te autentifici sau să îți creezi un cont.
Ai pierdut sau nu ai primit emailul care conține codul de activare al contului?
Noutăți: Vrei sa devii membru al Asociatiei Prieteni Pescari ... detalii
 
   Pagina principală   Caută Calendar Creează un cont  
Pagini: [1]   In jos
  Imprimă  
Autor Subiect: Tehnici de supravietuire  (Citit de 17689 ori)
0 Utilizatori și 1 Vizitator pe acest subiect.
aligaby
Vizitator
« : Miercuri 31 Ianuarie 2007, 12:23:48 »

Ideea mi-a venit urmarind o emisiune pe DiscoveryC. in care 2 pescari incearca sa supravetuiasca cu minime ustensile moderne ...
Prin peregrinarile pescaresti s-ar putea sa fie necesar in anumite momente, sa avem cunostinte despre tehnicile de supravetuire: pe ce criterii se alege un loc ferit de ploaie si frig, cum se face focul ( ma refer la formele mai primitive nu cea cu chibrituri sau brigheta Smiley ), cum recunoastem ce fructe sau alte vegetale oferite de natura pot fi consumate etc, indiferent de zona de relief: delta, ciimpie, munte.
Cine are astfel de cunostinte este invitat sa scrie aici, s-ar putea fara cunostinta voastra sa salvati o viata !
« Ultima modificare: Duminică 04 Septembrie 2016, 12:35:04 de către aligaby » Memorat
Teodor
Salau
****
Deconectat Deconectat

Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.863


« Răspunde #1 : Miercuri 31 Ianuarie 2007, 13:40:16 »

Asa ceva inveti doar in mijlocul naturii.
Degeaba iti spune cineva ca planta X este comestibila si foarte buna la gust daca nu stii cum arata.
Degeaba iti spune cineva ca poti aprinde focul frecind 2 bete, unul de esenta Y si altul de esenta Z, daca nu stii cum arata copacii respectivi si nu vezi si "tehnica frecarii".
De frecat, o freaca multi da' nu iese nici foc si nici fum.
 Tongue  Evil


PS. Pentru cei interesati: pe Discovery da niste emisiuni despre asa ceva facute de un englez care bate lumea asta in lung si lat. Daca nu ma insel intr-o emisiune a aratat cum se pescuieste la copca folosinf doar ce gasesti prin padure (deci cam nimic de metal).

« Ultima modificare: Miercuri 31 Ianuarie 2007, 13:46:04 de către Teodor » Memorat

"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
aligaby
Vizitator
« Răspunde #2 : Miercuri 31 Ianuarie 2007, 14:01:31 »

@Teodor cam orice incepe cu putina teorie. Forumul ofera posibilitatea de a atasa si imagini. De ce ucizi un lucru din fasa ? Sint sigur ca nu ai nevoi sa fii in natura pentru a sti ca daca pasarile zboara in inaltul cerului ( vrabiile ) atunci va urma o ploaie !
Memorat
leba
Vizitator
« Răspunde #3 : Miercuri 31 Ianuarie 2007, 14:14:07 »

@Teodor cam orice incepe cu putina teorie. Forumul ofera posibilitatea de a atasa si imagini. De ce ucizi un lucru din fasa ? Sint sigur ca nu ai nevoi sa fii in natura pentru a sti ca daca pasarile zboara in inaltul cerului ( vrabiile ) atunci va urma o ploaie !
 
  Ionut, incet-incet ai sa inveti si tu ca si noi ca Teodor (alias Don Corleone) zis si Relu este atat de pragmatic si rece incat ai putea crede ca nu are suflet ci un microprocesor.
Memorat
Teodor
Salau
****
Deconectat Deconectat

Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.863


« Răspunde #4 : Miercuri 31 Ianuarie 2007, 14:24:22 »

De ce ucizi un lucru din fasa ?
N-am intentia asta.

Uite:
A) Focul se aprinde mai usor daca la baza lui puneti o bucata de lemn "aschiata".
"Aschiata" inseana sa taiati suvite subtiri in lung dar fara a le desprinde (se face ca o floare), Ce aveti de facut este sa aprindeti "floarea".

B) O soba se poate improviza dintr-un butuc de lemn. Se fac doua taieturi pina pe la jumatatea butucului. In taieturi se indeasa iarba uscata care apoi se aprinde. Lemnul va arde din interior spre exterior emanind caldura. (Se poate baga si intr-un cort dar trebuie totusi sa fie pazit).

C) Va puteti da seama de cantitatea de umezeala din atmosfera in functie de cum arata zaharul/sarea (arata umed sau uscat). Daca arata umed si afara e soare, aveti 60-70% sanse sa ploua.

D) Presiunea atmosferica se poate determina (respectiv cum va fi vremea) cu o ajutorul unei crengute uscate de brad. D-l Pruteanu va poate da detalii cum se face montajul.

Multumiti ? Tongue

« Ultima modificare: Miercuri 31 Ianuarie 2007, 14:29:52 de către Teodor » Memorat

"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
radyus
Biban
***
Deconectat Deconectat

Mesaje: 262


« Răspunde #5 : Miercuri 31 Ianuarie 2007, 14:50:43 »

daca intalniti ciuperci si nu le cunoasteti si vreti sa le degustati ca muriti de foame....rupeti oleaca coada si mirositi...daca au miros placut sunt comestibile...daca nu ...nu sunt comestibile...asta e o chestie traditionala..in general cunosc ciupercile dar metoda asta niciodata nu m-a inselat pana acum Smiley
Memorat
Teodor
Salau
****
Deconectat Deconectat

Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.863


« Răspunde #6 : Joi 01 Februarie 2007, 10:16:26 »

Pentru a determina daca "ceva" (frunza, radacina, fruct, etc) este comestibil se parcurg urmatoarele etape:

1) o foarte mica cantitate de "ceva" se freaca pe antebrat inspre interior, unde pielea este mai sensibila. Se urmareste pe parcusul a mai multor ore daca nu apare roseata, urticarie, senzatie de amorteala a zonei respective sau orice alte stare anormala.

2) o foarte mica mica cantitate de "ceva" se freaca de o zona restrinsa a buzelor. Se urmareste pe parcusul a mai multor ore daca nu apare usturime, roseata, senzatie de amorteala a zonei respective sau orice alte stare anormala.

3) o foarte mica mica cantitate de "ceva" se pune in contact cu virful limbii, eliminind la urma saliva si substantele acumulate pe limba. Se urmareste la fel pe parcusul a mai multor ore daca nu apar starile deja enumerate.

4) Se consuma o foarte mica mica cantitate de "ceva". Se asteapta 24 de ore.

5) In cazul in care nu apar reactii adverse respectivul "ceva" se incepe a consuma crescind f usor si treptat cantitatea. In cazul in care totusi "ceva"-ul contine toxine, ori organismul se va adapta la consumul acestora ori cantitatea de toxine se va acumula trecind la un moment dat peste punctul critic ce va genera o reactie adversa.

Testele de comestibilitate ( Tongue ) se fac doar cu un "ceva" odata.


Memorat

"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
Teodor
Salau
****
Deconectat Deconectat

Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.863


« Răspunde #7 : Vineri 25 Mai 2007, 19:02:00 »

Discovery - Miercuri, ora 21:00.
Memorat

"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare
Galusca Adrian
Oblete
**
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: BACAU
Mesaje: 139



« Răspunde #8 : Vineri 25 Mai 2007, 23:33:33 »

ca sa puteti dormi linistiti (la cort) ca nu va maninca vreun animal mincarea cel mai bine este sa o agatati in copac cu o sfoara aruncata peste o creanga; in felul asta o feriti si de furnici care pot deveni o problema daca nu sint observate la timp.

pastarea lichidelor reci si a mincarii departe de razele soarelui este o problema? nimic mai simplu sapati o gaura (de preferat intrun plan inclinat, dig,cu fata la rasarit) nu ff adinca dar macar 60-70 cm, pe care o acoperiti cu un "capac" facut dintr-o sacosa de plastic, pe care o acoperiti la rindul ei cu niste crengute de copac, dar...........ATENTIE LA FURNICI !!!
Memorat

FISHING IS LIFE.
The rest just details !

0745302958
vytalie
Oblete
**
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: chisinau
Mesaje: 114


« Răspunde #9 : Luni 24 Septembrie 2007, 16:16:28 »

duminica am fost la prut, pergind pe carare prin badure am gasit niste ciuperci, le stiam comestibile mai mincasem, leam luat si dai mai departe. dupa pescuit am incercat sa mai gasesc, am gasit destule dar am mai vazut si din cele necunoscute ;i atunci miam adus aminte de ce scria pe acest popic.

mirosit - totul bine, miroseau exact ca cele comestibile
frecat pe piele subtire - totul bine
frecat pe buze - totul bine
pus pe limba - bine
mai departe nu am vrut sa continui, totusi nu eram in situatie limita
 
toate aceste leam facut pe parcursul intregii zile cam din doua in doua ore, la sfirsitul zilei, vesel, am luato spre casa cu gindul sa ajung mai repede la berea de la magazin. am ajuns am baut o bere si mi sa facut somn. dupa vreo 3 ore de somn mam trezit cu o stare de ameteala, voma si durere de burta. toata noaptea am mers la wc ca la fiecare jumate de ora. diminata am atipit si am pierdut busul care trebuia sa ma duca la servici, am ajuns la servici la ora zece, totul a trecut cu bine cellalti inclusiv seful au intirziat mai mult.
la amiaza am mincat si ceva din senzatia de noaptea trecuta sa intors.


4) Se consuma o foarte mica mica cantitate de "ceva". Se asteapta 24 de ore.

bine ca nu am facuto si pe asta
Testele de comestibilitate ( Tongue ) se fac doar cu un "ceva" odata.
nu mai incerc la sigur, acuma ma simt de parca am baut trei zile la rind


 
Memorat

zbit'n cotlon
bingogabi
Salau
****
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 1.079



« Răspunde #10 : Miercuri 26 Septembrie 2007, 15:42:16 »

 Risete
Probabil ai facut indigestie de la bere.

Hai sa-ti povestec o faza. Eram odata pe malul unuei balti cu un amic. Trebuia sa stam vre-o 3 zile. Afara era foarte cald. Dupa prima zi tipul vede ca pestii care ai retinuse murisera peste noapte. Nu avea un juvelnic bun care sa il poata duce in larg la adancime.
Incepe omul sa-mi povesteasca ca vazuse un reportaj pe Discovery in care niste africani conservau pestele prin uscare la soare.
A doua zi pestii care i-a retinut i-a pus la bronzat la soare intr-un copac. A treia zi aparuse prin zona o "adiere"de hoit. Tipul imi zice: cred ca asta e prima faza inainte de uscare definitiva  Risete =) Pe Discovery nu ziceau toate fazele  Risete

« Ultima modificare: Miercuri 26 Septembrie 2007, 16:14:04 de către bingogabi » Memorat

Inainte de a vedea paiul din ochiul meu, uita-te la barna din ochiul tau !
cris36
Biban
***
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: IASI
Mesaje: 510


« Răspunde #11 : Miercuri 26 Septembrie 2007, 20:45:04 »

  marginea prutului este plina cu ciuperci dar tocmai din cauza ca e plina,cred ca multe ciuperci s/au mai corcit si  e cam pericol.
  chestiunea cu pestele uscat la soare se face doar cu anumite soiuri de peste,dupa ce a fost dat cu foarte multa sare si se desface complet ca sa patrunda cat mai bine caldura
Memorat
EugenM
Oblete
**
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Localitatea: Iasi
Mesaje: 142


Pescar Hoinar


« Răspunde #12 : Joi 27 Septembrie 2007, 08:00:45 »

Faza cu pestele uscat am vazut-o si eu la moldoveni..acolo unde am fost eu..carasii cam de 2-300 g curatati si cu multa sare ii lasau la uscat si apoi se consumau bine cu bere..erau cam elastici si eu nu am mancat..dar ei consumau cantitati considerabile..si cica si in baruri daca te duci si ceri..primesti pestisori de aia uscati si sarati..
Memorat

Musei Eugen, museieugen@yahoo.com
Tel:0745955292;
aligaby
Administrator
*
Deconectat Deconectat

Gen: Bărbat
Mesaje: 455


pestele doar ... cu mujdei


« Răspunde #13 : Duminică 04 Septembrie 2016, 12:37:47 »

Cum procedezi in cazul atacului unui lup: [ Doar membrii inregistrati pot accesa link-urile. Creare cont sau Autentificare ]
Memorat
Pagini: [1]   In sus
  Imprimă  
 
Schimbă forumul:  

Creat cu MySQL Creat cu PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
Traducerea în limba română © 2006-2007 www.smf.ro
Joomla Bridge by JoomlaHacks.com
Validat cu XHTML 1.0! Validat cu CSS!
Pagină creată în 0.051 secunde cu 24 cereri.

Google a vizitat aceasta pagina Astăzi la 14:32:57
Copyright © 2006-2018 Prieteni Pescari
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.