Prieteni Pescari
Pentru APE mai curate
- Pastrati curatenia.
NU transformati in cos de gunoi locurile de pescuit. La sfirsitul partidei acordati 10 - 20 minute pentru a face curat, chiar si in cazul in care locul respectiv nu era curat cind ati sosit.
- Respectati natura.
- Pastrati linistea.
- Respectati partenerii, colegii de pescuit.
Tineti cont ca in caz de nevoie, sunt persoanele cele mai apropiate care va pot da o mina de ajutor.
User Menu
Salut Vizitator.


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Naluci de suprafata

Scris de Puscas Nicolae  
joi, 01 martie 2007
naluci de suprafata     Nalucile de suprafata sunt unele din cele mai atragatoare artificiale pe care le puteti folosi la pescuitul rapitorilor.De multe ori sunt chiar mai productive decat celelalte naluci.
In general rezultatele cele mai bune se obtin pescuind pe apele in curs de incalzire sau in curs de racire, in timp ce pescuitul mai lent si la adancime cu jiguri este mai potrivit pentru ape cu temperatura scazuta(spre iarna) sau ape cu temperatura crescuta(vara). Cand apa are 10-12 grade, naluca de suprafata trebuie sa fie primul lucru pe care il folositi dimineata. Perioada cea mai productiva pentru folosirea acestor naluci este dimineata si/sau seara.
In cele ce urmeaza voi incerca sa fac o prezentare sumara a acestor tipuril de naluci.

Popper

 Un vobler care in loc de barbeta are o concavitate datorita careia, la tractiune, produce un splash si un sunet specific.
Se pescuieste printr-o serie de tractiuni si stopuri repetate.

popper

Stickbait

Vobler fara barbeta care nu are o actiune a sa proprie, e nevoie de priceperea pescarului pentru a-i imprima miscarea (o alternanta de stanga-dreapta a stickbaitului).
Aceasta naluca merge bine in ape deschise, zone cu copaci cazuti in apa, etc 

stickbait 1
stickbait 2

Buzzbait

Sunt asemanatoare cu spinnerbaiturile dar sunt construite pentru un pescuit de suprafata.  

buzzbait

Propbait

Vobler fara barbeta cu elice in coada sau in fata, creeaza turbulente la jerkuiri usoare, care "scoate" rapitorul din ascunzatoare.

propbait

Jerkbait

Naluca supla la care coada se desparte in coada de randunica.

jerkbait 1

jerckbait 2

Se foloseste cu carlige offset, foarte potrivita ptr locuri cu multe agataturi(carligul fiind ascuns in corpul nalucii), de asemenea ochiurile de apa dintre buruieni o indica ca fiind singura naluca care poate lucra in asemenea locuri.

montare 1
montare 2

Unde si cand pescuim cu naluci de suprafata:   

Cum am spus si mai sus nalucile de suprafata merg cel mai bine primavara tarziu(chiar dupa prohibitie)si toamna.
Daca pescuiti deasupra unei ape pline de vegetatie incercati popperul si buzzbaitul, zgomotul pe care il fac va atrage rapitorul din desisurile de dedesubt.
Cautati pragurile unde apa se adanceste brusc si folositi stickbaituri de 7-9 cm,rezultatele va vor surprinde foarte placut.
Daca pescuiti pe rau incercati miscari mai rapide de recuperare, pe balta se schimba situatia, pauzele mai lungi de chiar 10-15 secunde pot fi "cheia succesului" determinand o stiuca mai nehotarata sa atace. De asemenea cand lansati lasati sa faca naluca un mic splash, si asteptati 8-10 secunde, de multe ori atacul se produce in acest moment.
Cand pescuiti in ape putini adanci folositi naluci mai "tacute"(popper, jerkbait), in ape mai adanci folositile pe cele mai " galagioase"(stickbaitul, propbaitul, etc).
Cand pescuiti cu naluci de suprafata si ati vizualizat atacul, lasati naluca sa dispara sub apa, altfel veti avea multe rateuri. Probabil din cauza fenomenului de refractie veti avea stiuci care sar in fata nalucii, in lateral,numai pe naluca nu, devenind exasperant la un moment dat, dar asta nu reduce din frumusetea stilului, dimpotriva.

Acest articol nu are pretentia unuia de "specialitate", dar daca urmati macar o parte din cele expuse de mine, veti avea parte de niste experiente pe care nu le veti uita curand. Acest stil de pescuit a adunat multi adepti prin frumusetea sa, atacurile petrecandu-se la suprafata, (la vedere), risipa de adrenalina fiind mare. Un pescar care a prins macar un peste in acest stil, nu-si va uita niciodata acasa nalucile de suprafata.

In speranta ca v-am fost de folos macar intr-o mica masura, Prieteni Pescari, va urez un clasic Fir Intins!

 
< Precedent
Acum suntem prezenti si pe
Prieteni Pescari pe Facebook
Urmeaza-ne pe Twitter
Noutati pe Forum
Catalog produse
FishingStore.ro
Dril Botosani
Magazinu' lu' Peste
shop.dreamfish.ro
Green Baits
 
Va recomandam
Revista lu Peste
East Spinning Team
 
ultimele poze adaugate
 
ultimele comentarii postate
crap_dropshot_-_copie
crap_dropshot_-_copie
17-10-16 14:20
us6cfbmmjlo
us6cfbmmjlo
28-09-16 14:23
m-xoyglalu0
m-xoyglalu0
28-09-16 14:19
l80z3lywe5e
l80z3lywe5e
28-09-16 14:18
 
Dintoasa la silicon
CipU
12-12-16 13:37
somnic
ionutz_gr
18-08-15 11:03
30 Octombrie 2014
Amadeo
16-11-14 01:11
carabusi, buburuze and other random bugs
Rafy
11-04-14 13:58
Copyright © 2006-2019 Prieteni Pescari
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.