Prieteni Pescari
Pentru APE mai curate
- Pastrati curatenia.
NU transformati in cos de gunoi locurile de pescuit. La sfirsitul partidei acordati 10 - 20 minute pentru a face curat, chiar si in cazul in care locul respectiv nu era curat cind ati sosit.
- Respectati natura.
- Pastrati linistea.
- Respectati partenerii, colegii de pescuit.
Tineti cont ca in caz de nevoie, sunt persoanele cele mai apropiate care va pot da o mina de ajutor.
User Menu
Salut Vizitator.


Parola uitata?
Utilizator nou? Creare cont

Poveste cu stiuca

Scris de Alin Zamfiroaea (Zamfi)  
miercuri, 19 septembrie 2007

Saru' mana, stimata Doamna !   

    Toamna tarzie. Ultimele frunze au plecat de mult, pregatind copacii pentru vestmantul anotimpului alb. O toamna bogata, bogata in stiuci, bogata in salai, bogata, bogata intr-o tara parca uimitor de saraca! Ratarea de ieri, petrecuta pe balta mea favorita, ma face ca impreuna cu prietenul meu Aurel sa mai incerc odata! Visele ne hranesc pasiunea...
    Asa ca a doua zi pe la ora 10 ajungem la balta pe o temperatura de 8 grade... Stupoare: creturile apei au fost inlocuite de o masa lucioasa, nemiscata, care parca ma priveste stramb: gheata! Dezorientati ne privim uimiti... soarele nu are putere si se pare ca iarna vine uneori prea  repede.

Dar... mu disperam deoarece suntem pescari, asa ca o luam catre varsarea Tarnavei in Mures, aval de localitatea Teius. O pasarica mi-a soptit ca acolo avatii mari sfideaza vantul rece care strange hainele pe noi.

    Ajungem... temperatura de pe termometrul din bord coboara periculos si se opreste la –2 grade C! Frig! E chiar frig! Frig si liniste... O ceata acopera Tarnava si estompeaza toate sunetele ca o plapuma uriasa. Avatii au plecat demult catre ape mai adanci, unde probabil se pregatesc sa impodobeasca bradul... Ma rog, eventualul bradis!

    Desi orice om normal ar intelege cand este prea mult, pescarul se incapataneaza sa caute cu disperare solutii... Este totusi duminica... Si atunci imi aduc aminte cum, pe Mures, intr-un loc unde vijelia apelor se stinge in gropane adanci, garnisite cu tot felul de ragalii, am prins cu vreo doua saptamani inainte, la peste viu o stiuca! Chiar stiuca! Este un pic departe, dar nu pentru noi.

   Iata-ne ajunsi. Se pare ca soarta tine cu noi, deoarece aici pacla este risipita, soarele zambeste si cele 4 grade din termometru ne imbie la... munca! Totul pare perfect asa ca sperantele cresc proportional cu lungimea betelor din mainile noastre. Insistam cu artificiale, asa ca voblere, oscilante, twistere inventate de minti cu adevarat... iscusite, brazdeaza apele linistite, curate. Linistite dupa un an intreg de lupta cu plasele braconierelor, cu greblele, cu mizeria umana tradusa in felurite substante care ataca sufletul batranului Mures.

    Doamne ce frumos e! E liniste...
    E liniste si la pesti, asa ca ne deplasam in aval. Ceva, un simt venit de pe alta lume, ma intoarce din drum.. "Aurele m-a duc sa mai dau odata! Stii, nu am incercat cu rotativa." Raspunsul prietenului ma ambitioneaza! Pun pe batul cu actiune moderata, o rotativa frunza de salcie nr.2. Mulineta cu raport mic de recuperare si firul monofilament ar trebui sa ma ajute intr-un joc linistit, lent al nalucii. Arunc usor, pe sub mana, sub o salcie cu radacinile scufundate. Undeva trebuie sa fie o structura... o stiu... am simtit-o cu jigurile! Prima aruncare, recuperarea e lina (e frig totusi), simt structura, e acolo si este INCA CEVA! Fin de tot! O oprire a bataii lingurii! Inima imi bate in gat, bratul zvacneste! Pe sub batul tensionat puternic, o torpila!Ochelarii isi fac treaba si camuflajul batranei doamne imi contrasteaza puternic cu albastrul negricios al batului! Este EA! Cea mai ravnita doamna pentru pescarul de spin!

   Strig dupa colegul meu care plecase in aval si care parca a trecut la unguri... Simt ca ceva nu este in regula, asa ca sper ca vina sa o vada... Asa este! In momentul cand ajunge langa mine, lingurita se zbate vinovata, singura, la capatul firului... Colegul lanseaza de zor in apa o rotativa nr.2... poveste cu stiucaCand ai ajuns cu pulsul la 200 este greu, enorm de greu sa schimbi mica ancorita, dezdoita, de pe o rotativa! Ochii nu vad, mainile nu te asculta, broboade de sudoare ti se preling pe fata... Insa probabil exista un Dumnezeu! Sigur exista un Dumnezeu! Si Lui i s-a facut mila de mine... Schimb ancorita, il "imping" pe Aurel de pe locul meu si lansez identic. Recuperez identic. Traseu perfect similar cu primul. Si ceea ce sfideaza toate intelegerile colegului meu se intampla: Doamna este acolo! Aceiasi Doamna! Superba oprire de lingurita! S-a dovedit mai tarziu ca era prinsa usor, doar  in varful botului! Este EA, deoarece oboseste foarte repede pentru talia ei de aproape 1m... Este pe mal! Este A MEA ! A MEA !

    O lacrima, furisata stigher printre gene, luceste in soarele rece langa stiuca. Stiucile nu au gene...

[articol inscris la Concursul Bertilure pe luna Octombrie]

 
< Precedent  Urmator >
Acum suntem prezenti si pe
Prieteni Pescari pe Facebook
Urmeaza-ne pe Twitter
Noutati pe Forum
Catalog produse
FishingStore.ro
Dril Botosani
Magazinu' lu' Peste
shop.dreamfish.ro
Green Baits
 
Va recomandam
Revista lu Peste
East Spinning Team
 
ultimele poze adaugate
 
ultimele comentarii postate
crap_dropshot_-_copie
crap_dropshot_-_copie
17-10-16 14:20
us6cfbmmjlo
us6cfbmmjlo
28-09-16 14:23
m-xoyglalu0
m-xoyglalu0
28-09-16 14:19
l80z3lywe5e
l80z3lywe5e
28-09-16 14:18
 
Dintoasa la silicon
CipU
12-12-16 13:37
somnic
ionutz_gr
18-08-15 11:03
30 Octombrie 2014
Amadeo
16-11-14 01:11
carabusi, buburuze and other random bugs
Rafy
11-04-14 13:58
Copyright © 2006-2019 Prieteni Pescari
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.